MAICA DOMNULUI GRABNIC ASCULTĂTOAREA

Cu bucurie vă invităm să vizionaţi materialul video documentar "Maica Domnului Grabnic Ascultătoarea - dinspre Raiul Athonit înspre Irlanda" care ne introduce în taina venirii în mijlocul nostru, dinspre Sfântul Munte Athos, a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, în memorabila zi de 4 mai 2017!
Documentarul de faţă reprezintă rezultatul unui proces îndelungat, început fiind în urmă cu peste doi ani. Acest proiect personal, realizat de către secretarul nostru parohial, a necesitat o informare atentă şi amănunţită în ceea ce priveşte urmărirea firului acestei minuni, şi anume aceea a venirii la noi a Sfintei Icoane, trasându-i tot drumul parcurs dinspre Athos înspre Irlanda. Astfel, prezentul material de excepţie ne dă şansa unică de a admira interiorul Sfintei Mănăstiri Dohiariu, inclusiv de a vedea tabloul votiv al Ctitorului român Alexandru Lăpuşneanu, Domnul Moldovei. Îl vom asculta apoi pe marele duhovnic al acestei Lavre, Părintele Gavriil, şi vom continua cu imagini din oraşul Pireu din Grecia, din casa familiei Vlachos, prin intermediul căreia Sfânta Icoană a ajuns la noi. Documentarul ne prezintă în continuare minunea mai presus de fire a plângerii acestei Sfinte Icoane în Biserica noastră parohială, în data de 28 decembrie 2017, precum şi evlavia deosebită a enoriaşilor noştri pentru această Sfântă Icoană a Maicii Domnului, Stăpâna noastră, Cea care a binevoit să vină în mijlocul nostru spre ocrotirea şi Grabnic Ascultarea rugăciunilor noastre. Vizionare cu folos!

Notă: pentru a activa / dezactiva subtitrarea în limba română
- pe computer,
apăsaţi tasta "c" de la tastatură sau butonul "Subtitles/Closed captions (c)" din dreapta-jos a ferestrei player-ului Youtube. De asemenea, dacă doriţi să urmăriţi materialul la calitate maximă (Full HD), apăsaţi pe rotiţa dinţată din dreapta-jos a ferestrei player-ului Youtube, apoi pe "Quality" şi alegeţi opţiunea "1080p HD"
- pe telefonul mobil, apăsaţi pe cele trei puncte din dreapta-jos şi apoi pe opţiunea care apare deasupra
- puteţi de asemenea alege subtitrarea în limba engleză, sau în limba greacă

.


Dacă doriţi, puteţi face download la Acatistul şi Paraclisul SFINTEI ICOANE A MAICII DOMNULUI GRABNIC ASCULTĂTOAREA - format .PDF sau Word (.RTF)

De asemenea, puteţi face download la Cronologia venirii la noi a SFINTEI ICOANE A MAICII DOMNULUI GRABNIC ASCULTĂTOAREA - format .PDF sau Word (.RTF)


MINUNEA VENIRII LA NOI A SFINTEI ICOANE
MAICA DOMNULUI GRABNIC ASCULTATOAREA
(Cronologie)

In memorabila seara de 4 mai 2017 era primita in dangat de clopot, cu tamaieri si rugaciuni fierbinti, Sfanta Icoana a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea, care cobora in mijlocul nostru venind din Raiul Athonit al Sf. Manastiri Dohiariu!
Redam in continuare itinerarul parcurs de Sfanta Icoana in drumul Ei spre Biserica Maicii Domnului din Dublin.

 

1554, Biserica Mare a Manastirii Dohiariou este re-ctitorita de Domnul Tarii Moldovei Alexandru Lapusneanu (1552-1568) si Ruxandra Doamna.

1563, Concomitent cu zidirea Bisericii Mari, Icoana Maicii Domnului Dohiaritissa (originalul Sfintei noastre Icoane Facatoare de Minuni) este pictata intr-o nisa din dreapta intrarii in Trapeza Manastirii, in cea mai desavarsita traditie Bizantina-Paleologita.

1664, Are loc Intreita minune a Maicii Domnului legata de aceasta Sf. Icoana si revelarea Numelui Ei: GORGOYPIKOOS = GRABNIC ASCULTATOAREA.

1996, Ca rezultat al restaurarii aceste Sf. Icoane de catre eruditul Iconograf Antonios Glinos (+1998) si a indepartarii temporare a ferecaturii masive de argint aurit care a acoperit-o mai bine de 100 de ani, Sf. Icoana a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea se reveleaza in toata maiestatea Ei, permitand acum si reproducerea ei fidela, in marime naturala, pe canvas.

2016, iunie, Dimitris VLAHOS-CASTANO din Atena, plecat in pelerinaj in Sf. Munte Athos, primeste din mainile si cu Binecuvantarea Staretului Sf. Manastiri Dohiariu, Gheronda GRIGORIOS (+2018) si a Duhovnicului sau Par. Gavriil,
o copie fidela si in marime naturala a Sfintei Icoane a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoareaspre a fi dusa acolo unde Maica Domnului va voi sa mearga.

2016, 17 iunie, Data sosirii acestei Sfintei Icoane in Irlandaprin Familia Vlachos Castano: Dimitris si sotia lui Maria Varoutski impreuna cu fiica lor Maria (de 2 ani) veniti in necunoscutul irlandez in cautarea unei vieti mai bune. Familia Vlachos locuieste mai intai in Dundalk, unde raman pana in noiembrie 2016, mutandu-se apoi in Cavan unde au fost gazduiti de familia palestiniana a Dr. Nidal pana la reintoarcerea lor in Grecia pe 12 mai 2017.

(NB Sf. Icoana a sosit in Irlanda in preajma inceperii zidirii Sf. noastre Biserici! Credem cu tarie ca Maica Domnului a tinut sa fie prezenta la zidirea Bisericii Ei ceea ce si explica de altfel - inexplicabila realitate - cum de a fost posibil ca o mana de oameni, 228 de familii, sa poata ridica in 9 luni de zile: iulie 2016 - martie 2017 o Biserica in inima capitalei irlandeze, prin resursele lor proprii, executand ei insisi si lucrarea in intregime si acoperindu-i si costurile!)

2017, 25 martie, Prima Sf. Liturghie in nou zidita Biserica Romanesca a Bunei Vestiri din Dublin! Fam. Vlachos ia parte la Slujba, exprimandu-si dorinta de a aduce in Biserica noastra o Sfanta Icoana a Maicii Domnului, spre inchinare!

2017, 4 mai, La ceas de seara, Sfanta Icoana a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea de la Dohiariu este intampinata - precum o Imparateasa - in Sf. noastra Biserica, in Vesmintele preotesti, cu tamaieri si in sunetul sarbatoresc al clopotelor!

2017, 7 mai, dupa Sf. Liturghie, Dimitris Vlachos comunica Parintelui Irineu ca dorinta Maicii Domnului - asa cum a perceput-o el - este ca Sfanta Ei Icoana sa ramana definitiv in Sf. noastra Biserica, devenind astfel Odorul ei Cel mai nepretuit!.

2017, 28 decembrie, prima minune a Plangerii Sfintei Icoane, urmata fiind de alte revarsari de lacrimi, intr-o dinamica sfanta a prezentei Maicii Domnului in mijlocul Bisericii celei vii a credinciosilor care se aduna la rugaciune in Biserica noastra cea cu jertfa zidita si Ei inchinata. Urmele sirurilor de lacrimi din 2017 sunt permanent vizibile pe Sfanta Icoana, in timp ce alte izbucniri minunate pot fi contemplate (sub sticla care o protejeaza), uneori urmele vechi parand a se usca, spre a se umezi din nou...
Aceste Minuni sunt mai presus de fire, ele primind un sens profund numai in viata omului credincios, in timp ce evidenta lor fizica confirma tuturor bunavointa Maicii Domnului fata de cei care, in genunchi cazand, Ii aduc cinstire si inchinare.
De fapt, din momentul sosirii la noi a acestei Sfinte Icoane, Ea a fost inconjurata cu atata iubire incat este permanent ingropata in flori, dinaintea ei ard 9 candele dupa randuiala athonita - una pentru fiecare ceata ingereasca care-i aduce in Cer lauda neancetata - Paraclisul acestei Preasfinte Icoane este cantat de obicei miercurea seara in ceea ce a devenit audienta noastra saptamanala la Maica Domnului, iar credinciosii ingenunchiati inaintea ei isi unesc lacrimile durerilor lor cu lacrimile ceresti ale Maicii Domnului, cea care este Grabnic Ascultatoare si implinitoare a rugaciunilor lor.

2019, 30 iunie, in DUMINICA SFINTILOR ROMANI - al Doilea Hram al Sf. noastre Biserici si Parohii - a avut loc sfintirea noului Tron, maiestrit lucrat de maicile Sf. Manastiri Vladimiresti, jud Galati, in care s-a asezat spre inchinare, cu multa cinstire, Sfanta Icoana a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea.

Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu,
si Grabnic Ascultatoare,
mantuieste-ne pe toti cei ce ne inchinam
Prea Sfintei Tale Icoane
celei de Minuni Facatoare.